Játékipar versus Washington állam

2003-07-16 08:52:35

Washington állam szövetségi bírósága leállította a július 27-én hatályba lépett "erőszakos videó-játékok törvény" végrehajtását...

A törvény értelmében azokat, akik erőszakos jeleneteket ábrázoló játékokat adnak el 17 éven aluliaknak 500 $ bírsággal büntetik.


Az alperesek (tessék megjegyezni a nevüket, igazi nagyágyúk!) az Interactive Digital Software Association, International Game Developers Association, Interactive Entertainment Merchants Association, Video Software Dealers Association, Washington Retail Association, és a Hollywood Video tiltakozása alapján Robert Lasnik kerületi bíra megállapította, hogy a törvény komoly alkotmányos aggályokat vet föl.


A törvényben ugyanis nem határozták meg pontosan, mit értenek erőszakos tartalmon, ehelyett "public law enforcement officers", vagyis valamilyen "jogosult hivatalnokok" hatáskörébe helyezték egy adott játék erőszaktartalmának megítélését.


Az eset kapcsán nyilatkozó Jason Della Rocca - az IGDA programigazgatója - elmondta "A játékfejlesztők komolyan veszik a felelősségüket! A videójátékok a 21. század művészi formáivá válnak, így a fejlesztőknek meg kell hagyni a szabadságot, hogy az emberi állapotok egyes aspektusait tanulmányozhassák, és bemutathassák! A törvényi beavatkozás korlátozza a kreativitást, amely egyszerűen elfogadhatatlan a művészetek, és szórakoztatás más formáiban!"


Doug Lowenstein az IDSA elnöke a törvény hatékonyságának problémáira mutatott rá korábbi tapasztalatok alapján. Megjegyezte: "Sokkal kedvezőbb intézkedés lenne a kiskereskedők, és fogyasztók tömeg-tájékoztatása a videójátékok besorolási szempontjairól."


Forrás: Gamasutra