Újabb botrány-várományos a Rockstartól

2006-11-01 15:05:49

Alig érkezett a boltokba, máris nagy port kavart a Rockstar Games legújabb játéka: a Bully egy középiskolai kollégiumba kalauzol el minket. Aki volt már kollégista, az tudhatja, hogy egy középiskolai kollégimban gyakorta fordulnak elő 18 éven aluliaknak nem ajánlott jelenségek, de hogy a polgarpukkasztásáról híres Rockstar ebből még játékot is fabrikáljon, az már a jóízlés elleni nyílt provokációnak számít.
A Bullyt első körben Jack Thompson tiltatta volna be az Egyesült Államokban, hozzá csatlakozott a Nemzeti Média és Család Intézet is, akik a játék "T" vagyis tinédzsereknek ajánlott besorolását kifogásolták. A szervezet elnöke, Dave Walsh szerint, a szoftver "épp azt az antiszociális viselkedést jutalmazza, amely a tanárok számára a legnagyobb kihívást jelenti a mindennapokban."

Vihart kavart a Bully a brit parlamentben is, ahol Keith Vaz szólalt fel a játék 15+ besorolása ellen, mondván a diákok és a tanárok terrorizálása, továbbá a baseball ütő fa testápolóként történő használata nem egyeztethető össze a gyermekvédelem, illetve a felnőtt tartalmak elkülönítésének alapelveivel. Tony Blair miniszterelnök válaszában megerősítette, hogy a kérdés különsen fontos, ezért javasolja hogy a Kreatív Iparágak Minisztériuma illetve az érintett érdekképviseletek üljenek össze megvitatni a kérdést.

Eközben az egyik nagy üzletlánc úgy döntött, hogy nem engedi polcaira a Bullyt Nagy-Britanniában. Bár az üzletben több 18+ -os játékot is megvásárolhatunk, a vezetőség az iskolán belüli erőszak kérdését túl kényes ügynek ítélte a szigetországban.


A Bullyban a fent említetteken túl még egy fiúk közti csókjelenet is található. Ezek után felmerül a kérdés, hogy ha a Rockstar ezt nyújtja alapjátékként, mit tartogathatnak a játék-moddereknek?