Kemény videojáték-ellenes törvény Lousianaban

2006-05-23 15:38:25

Az eddigi - alkotmányellenesnek minősített - tervezeteknél szigorúbb erőszakos videojáték ellenes törvényt fogadott el a louisianai törvényhozás.
A legújabb tervezet értelmében bírói jogkörbe kerülne annak megítélése, hogy egy adott játék tartalmaz-e "az uralkodó normákat nyilvánvalóan támadó", illetve a "fiatalkorúak erőszak iránti érdeklődését felkeltő" tartalmakat. Ha a játék megfelel ezeknek a kritériumoknak, ki lehet tiltani őket a boltok polcairól. Emellett aki ilyen játékokat árusít, azt 100-2000 $-ig terjedő pénzbírságra, illetve legfeljebb egy év szabadságvesztésre lehet ítélni.
Bár a képviselőházban többen megkérdőjelezték a tervezetet alkotmányos szempontból, végül senki nem mert a többség ellen szavazni.

A már megszokott menetrend szerint Doug Lowenstein, az Entertainment Software Association elnöke gyorsan reagált a történetekre. Nyilatkozatban utasította el a korábbiakhoz hasonlóan eleve alkotmányellenes tervezetet, és felhívta a törvényhozók figyelmét, hogy mindeddig hat bíróság semmisítette meg az ehhez hasonló kezdeményezéseket, mivel azok arra a kevéssé meggyőző feltevésen alapultak, hogy a videojátékok erőszakot szülnek. A jelenlegi tervezet helyett az ESA olyan alkotmányos szabályozásnak örülne, amelyben a videojátékok tartalmait a könyvekhez, filmekhez, zenéhez, vagy a televízióhoz hasonlóan kezelnék.

Az ESA elnöke újfent felhívta a figyelmet az ESRB jelzések fontosságára, illetve arra, hogy az adófizetők pénzét inkább felvilágosító kampányokra kellene fordítani, mint arra, hogy a képviselőket alkotmányellenes kezdeményezések juttassák az újságok címlapjára. Lowenstein szerint nem a kormánynak, hanem a szülőknek kell felnevelni gyermekeiket, és ehhez az ESA is igyekszik minél több segítséget megadni. Az információk mellett a szülői kontroll eszközeit is biztosítják - például az újgenerációs konzolokban szülői felügyeleti eszközeinek segítségével.

Forrás: GameDaily