Csak okosan!

2006-02-24 18:23:51

A videojátékok lassítják agyunk öregedését. Kanadai kutatók szerint az agy nem csupán állandó tanulással és mamorizálással tartható "edzésben", hanem videojátékok használatával is.
A torontói York egyetemen száz hallgatót teszteltek különféle párhuzamos, úgynevezett multitask feladatokkal. Azt találták, hogy azok a kísérleti alanyok, akik több nyelven is anyanyelvi szinten beszéltek, illetve akik rendszeresen játszottak videojátékokkal szignifikánsan jobban teljesítettek
a többieknél.

Azt a hipotézist, miszerint a videojátékok növelik az agy műveleti sebességét, javítják a reflexeket és a koordinációs készséget korábbi kutatási eredmények már bizonyították, a hamarosan publikálásra kerülő tanulmány azonban sokkal erősebb állításokat fogalmaz meg!

Az idősebbeknél gyakorta megfigyelhető, hogy nem képesek aktiválni az agyuk bizonyos régióit, ám Dr. Cheryl Grady szerint azoknál, akik több nyelven beszélnek ez az agyi elöregedés elkerülhető. A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy ez nemcsak a kétnyelvűek, hanem a videojátékosok esetében is így van. Agyuk másképp fejlődik, és akár egészen idős korukban is képesek maradhatnak a hasznos információk kiszűrésére és feldolgozására.