Femina ludens - avagy mivel játszanak a lányok?

2003-07-26 21:14:32


Genderplay  Hétvégi csemegeként olyan témát választottam, amelyet legtöbb férfitársammal egyetemben még a játékoknál is többre értékelünk: NŐK!

A nőkről az IDSA (újabban már ESA) 2002 évről szóló jelentése óta tudjuk, hogy a számítógépes és videó-játékosok 43 %-át teszik ki az Egyesült Államokban.
Ez azonban még nem indokolná, hogy külön játék-magazinokat indítsanak! Különösen ilyen nagyszerűeket! :-P

A WomenGamers.com oldal példásan frissített hírblokkal rendelkezik, amelyben megannyi érdekességet olvashatunk mind a játékvilág, mind a játéktudomány híreiből.

Külön kiemelt menüpont foglalkozik Dr. Kathryn Wright pszichológussal, akinek két tucat esszéjét olvashatjuk online a nők és a játékok kapcsolatáról.

A honlap másik különlegessége az interjú-oldal, ahol a játék-világ vezető személyiségeivel folytatott beszélgetéseket böngészhetjük!

A hírek között egy igazi gyöngyszemre bukkantunk T. L. Taylor szociológus publikációjának bemutatásával, melynek címe:Halmozott élvezetek: Nők és az Online játékok

A GameGirlAdvance oldalt böngészve szintén igen színvonalas, és egyben szórakoztató olvasmányélményekkel gyarapodhatunk. A Ludology.org oldalhoz hasonlóan itt is keverednek a személyes blogok a játék-világ, és ludológia híreivel. (talán e formának is érdemes lenne egy külön tanulmányt szentelni)

A honlap épp a napokban bővült egy saját e-zine-nal amelyben - nem tudom másképp fogalmazni - elragadó képekkel, és esszékkel találkozhatunk.

A Nemi-játék: A videójátékok karakter-designjának sikerei és bukásai című cikk a játékokban megjelenő női karakterek elemzésével foglalkozik. Érvel a jelenlegi játékok férfi-centrizmusával szemben, bemutatja azokat a főbb dimenziókat, amelyek mentén nőiesebb (de nem feltétlenül "rózsaszín") programokat lehetne készíteni. (Figyelem, a cikkhez egy iszonyú hosszú, és izgalmas vita kapcsolódik!)

Hogy azok se legyenek csalódottak, akik azért kattintottak a "Tovább" gombra, hogy valami "vadabb" élményben legyen részük, egy kis unikumot tartogattam a bejegyzés végére: a GameGirlAdvance oldal szerkesztője, Jane megosztotta velünk tapsztalatait a REZ nevű PS2 játékról, és hozzá mellékelt "kiegészítőről". Inkább 18 éven felülieknek!