MMORPG bűntények

2005-08-24 04:04:12

Az elmúlt héten két MMORPG-kre specializálódott cyberbűnözőt is elkaptak! Az egyikük a Lineage II című játékban rabolta ki játékostársait úgynevezett "botok" segítségével, majd az ellopott virtuális javakat valós pénzért adta el. A kínai cserediákot a japán hatóságok tartóztatták le, miután legyőzhetetlenné programozott hősével megvert és kirabolt több online játékost.
A botok elleni küzdelem egyébként a New Scientist cikke szerint az MMORPG fejlesztők egyik legnehezebb kihívása. A botokat szűrni ugyanis nem egyszerű, a fejlesztők különféle kérdésekkel teszik próbálják kiválogatni őket a valós játékosok közül!

A másik ügy az Everquest II című játékhoz kapcsolódik, ahol egy szoftver-bug kihasználásával sikerült a hackereknek mintegy egyötödével megnövelni a játékban található virtuális pénz mennyiségét. A játék programozójával röviddel az eset után beszéltünk a lipcsei Games-Convention-ön, ahol elmondta, hogy a jelenség nem teljesen új, mások is próbálták már hasonló módszerekkel többszörözni a virtuális vagyonukat, bár ilyen mennyiségben valóban nem sokaknak sikerült. A hirtelen vagyon-növekedés azonban könnyedén ellenőrizhető, és a hackereket röviddel az eset után kitiltották a szerverekről, a program-hibát pedig kijavították.