GTA - nyugalom vagy vihar előtti csend?

2005-08-10 10:41:08

Csitulnak a kedélyek a Grand Theft Auto: San Andreas körül. Mint ismeretes, a játék PC-s megjelenése a videojáték-történelem eddigi legnagyobb viharait kavarta. Egy holland fiatalember modifikációjának hála elérhetővé váltak a játék addig titokban tartott szexuális tartalmú jelenetei, amelyeket a konzolos verzióból csak egy igen bonyolult eljárással lehetett elérni.

A szex-jelenetek nyilvánosságra kerülése után megannyi szervezet és politikus követelte az eset kivizsgálását, beleértve Hilary Clinton szenátorasszonyt, és Patricia Vance-t, a játékok életkori besorolását végző ESRB elnökét. A vizsgálat nem hozott nagy meglepetést: a játék eredetileg is tartalmazta a kérdéses jeleneteket. A fejlemények azonban annál érdekesebbek.
Az, hogy a GTA: San Andreas összes példányán átírták a M jelzést a 18 éven felülieknek szóló AO-ra, szinte várható volt, az azonban, hogy ezután Jack Thompson miamii ügyvéd újabb támadásba lendül, már kicsit meglepte a közvéleményt. A sztár-inkvizítor ezúttal Will Wright nagysikerű életszimulációját, a T, vagyis "tinédzsereknek" jelölésű Sims 2-t támadta, mondván ebben még több szexualitással találkozhatnak a fiatalok, mint a GTA-ban, majd ezek után a Killer 7 című játék átminősítését követelte.

Az AO jelzéstől a játékgyártók azért tartanak, mivel bizonyos nagyobb áruház láncok egyáltalán nem forgalmazzák a csak felnőtteknek szóló játékokat.

Eközben a Rockstar Games következő játéka, a Bully is komoly indulatokat kavar, a fejlesztő cég székhelye előtt nemrégiben tüntetés is zajlott, melynek résztvevői a Rockstar bocsánatkérése mellett azt is követelték, hogy a cég fizesse vissza az eladott GTA: San Andreasok árát mindaddig, amíg nem zajlik az országban széleskörű felvilágosító kampány a játék lehetséges veszélyeit illetően.

A GTA azonban nemcsak a radikális ellenzőket motiválta markáns lépésekre, a videojáték-kultúra fejlődése szempontjából meghatározó eseménynek tekinthető, hogy Illinois államban hosszas vita után végre elfogadták az erőszakos videojátékokat a gyerekektől eltiltó törvényt.