Játék és tájékozódás - egy kutatás eredménye

2005-07-06 01:59:37

Egyre több pszichológiai kísérlet eredménye látott napvilágot az elmúlt hetekben a videojátékokkal kapcsolatban. Legutóbb a Washingtoni Egyetem pszichológusa, Dr. Alan Castel szolgált meglepő adatokkal. A kutató arra volt kíváncsi, hogy hogyan befolyásolj a rendszeres játék az emberek keresési, tájékozódási gyorsaságát.

Az egyetemistákon végzett felmérés során azt tapasztalta, hogy bár a játékosok nem használnak minőségileg eltérő keresési útvonalakat és módszereket a "nem-játékosokhoz" képest, azonban gyorsabban teszik mindezt. Ha abszolút értékben nem is tűnik soknak az a c.a. száz milliszekundumos eltérés, gondoljunk arra, hogy a közúti forgalomban talán épp ennyi szükséges a balesetek elkerüléséhez.


Magyarországon hasonló kísérleteket Kiss Orhidea és Borbély Csaba végeznek, akiket a hír kapcsán megkérdeztünk. A pszichológus pár elmondta, hogy hamarosan feláll az az Internetes oldal, amelynek célja a 3D térbeli és Webes tájékozódás mélyreható vizsgálata lesz, az első eredményeket tőlük őszre várhatjuk. Washingtoni kollégájukhoz hasonlóan a hazai kutatók is különféle betegségekkel kapcsolatban vizsgálták a videojátékok emberi agyra gyakorolt hatását.


Forrás: Reuters