Kormányzatok és játékok

2003-07-22 22:24:30

"4 millió euróval támogatja a francia kormány a játékfejlesztőket ötleteink megvalósításában" áll a BBC News hírében. A korábbi broadband, és internet támogatás után úgy tűnik az információs társadalom építésének új - talán hatékonyabb - formájához nyúlnak Franciaországban.


Összehasonlításképpen mi is megkerestük az egyik - kompetensnek tartott - magyar minisztérium politikai államtitkárát egy (profilunkba illő) játékkutatás projekttervével...

A válasz - az adminisztráció által közölve - nemleges. Bővebb indoklást sajnos nem kaptunk, így nem tudjuk, hogy a téma jellege, vagy a támogatáskérés direkt formája riasztotta el az államtitkár urat. Nagyon reméljük, hogy csak az utóbbi!


A francia kormányzat azért döntött a játék-fejlesztők támogatása mellett, mert azok komolyan megsínylették a dot.com lufi kipukkanását. A napjainkban zajló nemzetközi videó-játék boom ugyanakkor arra bátorította a kormányzatot, hogy a - most még válságban lévő - játék-fejlesztő cégeket használják fel a számítógép- és internet-használati mutatóik növelésére.


A pályázat kizár minden erőszakos, vagy pornográf tartalmú kezdeményezést, ugyanakkor a nyertesek a fejlesztési költségeik 40 %-ra kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.


Frederic Diot játék-elemző szerint a mostani döntés mindenképpen azt mutatja, hogy a francia Kulturális Minisztérium végre - a hasonló programokat már sikerrel alkalmazó Dél-Korea példáját követve - felismerte a játékok fontosságát az információs társadalom kiépítése szempontjából.