2020 - A gáz birodalma

2005-02-23 23:38:12

"Magyarország jövőképe 2020-ig" Vita. Február 11. Budapesti Corvinus Egyetem.

Mikor sorra érkeztek a nagyszerű gondolkodók, kiváló kutatók, szónokok, tanárok, gyermeki öröm lett rajtam úrrá: A tudomány, a politika, és az üzleti élet képviselőit már régóta szerettem volna így, egy asztalnál látni. Amolyan "bölcsek tanácsát" láttam bennük, akik itt végre megoszthatják egymással és velünk, mi az amit tizenöt év múlva reálisnak tartanak.

Azt gondoltam, hogy 2020-szal kapcsolatban mindannyian eleresztik majd a fantáziájukat jól, és amolyan XXI. századi Verne Gyulák módjára felvázolnak valamit, ami érzéseket, gondolatokat vált ki belőlünk, és újra lesz jövőképe az országnak (Yeah!). De a böjti időszak első péntekén a gyomromnál csak a tekintetem volt üresebb mikor hazatértem.Vagy nekem voltak túlzó elvárásaim, vagy ők tévesztették el a műfajt.

- Kaptam némi elméletet a jövőkutatásból kedves tanáruraktól (amitől a diáklét jóleső érzése futott végig a hátamon - csak épp nem ezért jöttem el erre a fórumra)

- Kaptam pár jól hangzó szlogent - 3I-ket, meg 3E-ket, meg pilléreket, meg terveket - amelyek még az úttörő-avatásomnál is kevésbé voltak képesek felizgatni.

- Aztán néhányan belebonyolódtak annak a módszertanába, milyen lépések is kellenek ahhoz, hogy eljussunk oda… őőő, hova is?


… Ennyit a tudományról, a politikáról, és a bizniszről. Köretet rágtunk, a főétel elmaradt.


Egyedüli reménysugaracskának egy ifjú kutató tűnt, aki csont szilárdsággal megmondta a frankót: nincs más jövő, mint a nanotechnológia. Persze senki nem reagált rá. De tudják mi a vicc benne? Én hittem neki. Ott ült ez a kétségtelenül elhivatott, húszas évei végén járó, fehér, értelmiségi gyerek, és az elmélet, a szónoklat, és módszertanok közé odatette a várva várt alanyt - "a jövőt"! Kicsi hóvirág volt a télben - a fejlett társadalmak azon húsz százalékába tartozott, akik megtermelik azt a jelent, amiről a többi nyolcvan százalék jó esetben csak diskurálni tud...


Aztán persze ismét húsunkba hasított a rideg mai valóság, az NFT2 milliárdjairól esett szó, amelyek elméletileg, politikailag és módszertanilag nagyon megalapozottan fognak majd sok-sok kézen át vándorolni - reméljük talán ehhez a fiatalemberhez is!