BBC News: brit és argentín felmérések

2004-10-27 09:51:49

A napokban egy igen figyelemreméltó cikkek jelentek meg a BBC News oldalán, amelyek talán kicsit mást fényt vetnek edutainmenttel kapcsolatos próbálkozásainkra: úgy tűnik ismét nyitott kapukat rugdosunk...
A játékok kiérdemelték a helyüket az osztályteremben állítják a London University Oktatási Intézetének munkatársai. "Mint bármely más játék, a számítógépes és video-játékok is szórakoztatnak miközben szocializálnak. A játék a gyerekek életének fontos részét képezik!"

"A játékok legitim kulturális formák, és megérdemlik, hogy az iskolában kritikai analízis tárgyát képezzék ahogyan a könyvek, és a filmek is" - emeli ki Dr. Andrew Burn az Oktatási Intézet Gyermekkutató központjának igazgatója.A video-játékok segítik az utcagyerekeket tanulni állítja a BBC News egy korábbi híradása. Buenos Airesben közel 5000 gyerek él és dolgozik az utcákon, 80 %-uk rendszeres játékos.
A Centre for Media Studies közel két éves kutatásának eredményei szerint a gyerekek a video-játékokon keresztül tanulnak, illetve a játéktermekben eltöltött idő sok szempontból javít társadalmi pozícióikon! A felmérés szerint gyakori jelenség az egymás mellett / egymással játszó utcagyerek és irodai alkalmazott. "Azokban a pillanatokban ők mind barátok, és ugyanazon szinten játszanak. A srácok letörik a digitális szakadékot, bár nem is tudnak róla" - állítja Dr. Merlo Flores a Buenos Airesi Egyetem, illetve az Argentín Katolikus Egyetem tanára.
Néhány gyereknek e-mailje is van, amelyet intenzíven használ kapcsolatépítésre. "A pénzük felét, vagy még annál is többet költenek játékra. Amely valójában informális tanulás!" Dr. Tatiana Merlo Flores szerint a következő lépésben a nagy játék-szoftver vállalatokat kellene megrohamozniuk, hogy olyan játékokat gyártsanak, amelyekkel hatékonyabban ki tudják használni a játékok adta oktatási lehetőségeket.