Vasszigorral a játékok ellen

2006-12-12 17:14:51

A nemrég történt németországi lövöldözés sajnálatos utóéleteként két államban, Bajorországban és Alsó-Szászországban betiltanák az erőszakos videojátékokat. A legújabb törvényjavaslat értelmében azok, akik emberek elleni erőszakot tartalmazó játékot készítenek, forgalmaznak, vagy akárcsak játszanak is, pénzbírságra, továbbá egy évig terjedő szabadságvesztésre lennének ítélhetőek.
Az ügy előzményeként egy tizennyolc éves Counter-Strike játékos 37 embert sebesített meg a nyugat-németországi Emsdetten város középiskolájában, majd végzett magával.

A törvényjavaslatra a Német E-Sport Szövetség elnöke úgy reagált: eddig csak a játékok drasztikus cenzúráját kellett elviselnünk, most már a mi közösségeinket tartják az instabil, diszfunkcionális és erőszakos fiatalok melegágyának.


A törvényjavaslatot jövőre tárgyalják, ám valós reményt az elkerülésre csupán a gazdasági lobbyk jelentenek: a Playstation 3 induló címei közt például két olyan bestseller is található, amelyek a konzol megjelenéséig valószínűleg tiltólistára kerülnének - ahogy egyébként az Xbox 360 két bestsellerét, a Dead Rising-ot és a Gears of Wart is betiltották Németországban.