Pro Libertate!

2006-04-07 17:55:14

Április 6.-án mutatta be az Oktatási Minisztérium a magyar fejlesztésű Pro Libertate! című játékprogramot, melyet az tárca támogatásának hála ingyenesen bárki letölthet. Bár a legtöbb gamer szívét melengetik a mindenkori kormányzat ilyen irányú lépései, azért ehhez az új stratégiai játékhoz nem ragaszkodtunk volna annyira. Nem vagyunk elég gazdag ország ahhoz, hogy egy tíz éve is elavultnak számító szoftverre adjunk ki közel tízmillió forintot az adófizetők pénzéből!

Hogy mi lehetett az Oktatási Minisztérium célja az április hatodikán megjelenő játékkal, azt nem tudhatjuk, de a program semmiképp sem alkalmas a modern elektronikus oktatási technológiák demonstrációjára. Egy - a mai kor színvonalának megfelelő - stratégiai játék fejlesztése tudvalevőleg több százmillió forintba kerül, így a tárca "támogatása" aligha mondható többnek, mint megalázó alamizsnának egy méltatlanul elhanyagolt területen.

A nagyobb problémát az jelenti, hogy ennek a tízmillió forintnak sokkal jobb helye lehetett volna az amatőr fejlesztőknél, akik ma legtöbbször csak önszerveződésük nyomán juthatnak némi támogatáshoz. Szintén jobb helye lett volna ennek a pénznek a játékhonosítóknál, vagy épp a mod-készítőknél, akik adott esetben kevesebb munkával, és minimális költséggel tudtak volna sokkal élvezetesebb, esztétikusabb játékot készíteni.

A Pro Libertate ráadásul nem új kezdeményezés, tavaly az 1848 című alkotás szintén kormányzati támogatással vált ingyenessé, s bár voltak olyan játékmagazinok, amelyek elismeréssel szóltak a programról, az nagy valószínűséggel inkább az ügy bíztatásának szólt, nem pedig a szoftver valós érdemeinek. A 2D-s, felülnézeti ábrázolás az 1994-es Panzer General programot idézi, ami a maga idején igazán szórakoztató volt, mára azonban legfeljebb a mobil-telefonokon okozhatna néhány kellemes nosztalgikus pillanatot.

Azzal együtt, hogy a level up mindig is a játszhatóságot, az eredeti ötleteket részesítette előnyben a (gyakorta üres) vizuális orgiával szemben, mégsem lehet a bonyolult, ergonómiai szempontból is kifogásolható 1848, vagy a Pro Libertate mellett kiállni! A szoftverért kifizetett összeg az e-learning tananyagok fejlesztésére kiadott százmilliók mellett indokolatlanul kevésnek, az edutainment szoftver várható hatékonyságához képest viszont pazarlóan soknak tűnik.

Kiegészítés...

A Huszár Games fejlesztőcsoport közleménye:

Figyelem! A játék eltávolítása után (NEM telepítés után, csak uninstall után) felléphet egy olyan hiba, amelynek hatására egyes programokban dőlt betűssé válnak a szövegek. Ennek oka egy hiba a MS Windows XP-ben, a Windows tévesen azt "hiszi", hogy el lett távolítva az Arial betűtípus a gépről.
A hiba javítása:
1. A WindowsFonts könyvtárból másold ki az arial.ttf fájlt a C: könyvtárba 2. A Vezérlőpultban válaszd a Betűtípusok-at.
3. Kattints az Arial betűkészletet jelző ikonra, majd jobb klikk ugyanitt és Törlés 4. Még ugyanitt a betűtípusoknál Fájl menü, Új betűtípus telepítése. Ezután válaszd ki a C: könyvtárat és innen telepítsd az Arial betűkészletet.

Hétfőn új install változatot teszünk majd közzé, amely már nem tartalmazza azt a hibát.

Az esetleg okozott kellemetlenségért elnézést kérünk.